Oud Eiken

De kracht van oud eiken

Eiken is een van de sterkste houtsoorten. Het verweert traag en behoudt altijd een natuurlijk karakter. Talloze gebouwen en andere constructies gaan en staan op eikenhout. Het materiaal is zo goed dat het vaak na de levensduur van het gebouw zelf hergebruikt kan worden. Bij eiken-balken.nl hebben we dan ook een grote voorraad van oud eiken. Wij beschikken over 12 droogkamers, die gebruikt worden om het hout wat geschikt is voor hergebruik te drogen. Daardoor is het weer geschikt om onder andere toegepast te worden in meubels en gebouwen. 

eiken houten balken
eiken-dakbeschot

Waarom oud eiken weer zo populair is

Oud eikenhout is de afgelopen jaren enorm populair geworden, en daar zijn goede redenen voor. Een daarvan is de groeiende trend naar duurzaamheid in de bouw- en interieurindustrie. Oud eiken is niet alleen ongelooflijk sterk en duurzaam, maar het hergebruik ervan draagt ook bij aan het verminderen van afval en het behoud van natuurlijke bronnen. Dit maakt het een uitstekende keuze voor milieubewuste consumenten en bedrijven. Bovendien heeft oud eiken een iconische uitstraling. De rijke texturen en het karakter dat het hout door de jaren heen heeft ontwikkeld, kunnen warmte en authenticiteit aan een ruimte geven die moeilijk te evenaren is met nieuw hout of synthetische materialen. Of het nu gaat om rustieke landelijke interieurs of modern industrieel design, oud eikenhout past naadloos in diverse stijlen en trends. Het is geen wonder dat dit prachtige, duurzame materiaal weer helemaal in de mode is.

Hoe komen we aan ons Oud Eikenhout?

Het proces van oud eiken is een zorgvuldige reeks stappen die ervoor zorgt dat het hout klaar is voor hergebruik. Het avontuur begint bij de afbraak van oude gebouwen. Vervolgens wordt het hout op lengte en dikte gesorteerd en eventueel ontdaan van oude spijkers en nagels. Daarna wordt het langzaam gedroogd  tot 60° in een van onze droogkamers. Dit proces draagt aanzienlijk bij aan de kwaliteit en duurzaamheid van het eindproduct. Op deze manier garanderen we dat elk stuk oud eiken dat we leveren, niet alleen mooi en uniek is, maar ook klaar is voor een nieuw leven in uw project.

eiken-dakbeschot
oud eiken

Alle soorten

Het is een feit dat geen twee projecten identiek zijn en elk project vraagt om een specifiek type oud eiken. Daarom bieden we bij eiken-balken.nl een breed scala aan soorten oud eiken aan, zodat u precies kunt vinden wat u nodig heeft voor uw unieke project.

Onze selectie omvat standaard oud eiken met een dikte van 1 tot 3cm en lengtes variërend van 100 tot 400 centimeter, ideaal voor een breed scala aan toepassingen. Voor degenen die op zoek zijn naar iets met een beetje extra karakter, bieden we ook oud eiken barnwood aan. Dit hout heeft een dikte van 2-3cm en lengtes van 100 tot 350cm, en het draagt de duidelijke sporen van zijn vorige leven, waardoor het een unieke rustieke charme heeft.

Voor grotere constructies hebben we oud eiken gevelplanken beschikbaar in verschillende diktes tussen 4 en 15 centimeter en lengtes tot 500cm. Daarnaast bieden we ook oud eiken wagondelen aan, die met hun dikte van 4-4,5cm en een lengte van 270cm perfect zijn voor robuuste, opvallende projecten.

Elk type oud eiken heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen, en kan op zijn eigen manier optimaal worden benut. Neem gerust een kijkje en ontdek welk soort oud eiken het beste bij uw project past.

Bekijk hier de verschillende soorten en afmetingen:

Oud eiken – dikte 1–3cm – lengte 100 – 400cm

Oud eiken barnwood – dikte 2–3cm – lengte 100 – 350cm

Oud eiken gevelplanken – dikte 4,5–6cm + 5-9cm + 9-14cm – lengte 100 – 500cm

Oud eiken wagondelen – dikte 4 – 4,5cm – lengte 270cm

Oud eiken balken – dikte 10-30 cm – lengte 200 – 800 cm

Barnwood naaldhout – dikte 2-3cm – lengte 150 – 450cm

Barnwood naaldhout met mes en groef – dikte 2cm – lengte 200 – 450cm

Meer weten?